Renkumse ringen

 Historie

Omstreeks 1860 heeft de douarière Johanna H.G. van Brakell geb. van Schuijlenburgh, bewoonster van het alom bekende kasteel Doorwerth, aan de Renkumse bakker Johan Buddingh de opdracht gegeven een zeer speciaal zacht koekje te bakken voor haar theevisite.
Zijn zoon Willem heeft het roomboterkoekje nog verbeterd en er zelfs een zilveren gouden medaille mee gewonnen op de internationale banketbakkerij tentoonstelling in den Haag. Het koekje kreeg de naam “Renkumsche ring”en werd in speciale trommeltjes door het gehele koninkrijk verkocht. Na de oorlog werd de productie gestaakt.

Herintroductie

Het idee om te komen tot een Renkums koekje komt van Bart van Aller. Bart woont in de gemeente Renkum en is van beroep historicus.  Hij nam het initiatief en ging op onderzoek. Het zou toch te gek zijn dat waar buurgemeenten (Arnhem – Arnhemse meisjes en  Wageningen – Wageningse wielen)  al een eigen koekje hebben Renkum niets zou hebben. Zo stuitte hij op de vroegere Renkumsche ringen (oude blikken uit de jaren twintig zijn nog bewaard gebleven).  Die koekjes moesten het worden en van het één kwam het ander.

Bastiaan van Leersum van bakkerij De Seelse Bakker in Doorwerth had wel oren naar het maken en verkopen van deze koekjes. Via dhr. S. Buddingh kreeg  men het oude recept in handen. De familie Buddingh stemde in dat dit aloude koekje (recept) weer traditioneel wordt gebakken en verkocht.

Bart van Aller en Bastiaan van Leersum wilde het niet alleen daarbij laten maar het oude blikje in nieuw “jasje” moest ook terugkomen om daar de koekjes in te doen. Zij zijn daar op een goede wijze in geslaagd. Op het blikje zijn o.a. te zien: Hervormde kerkje Heelsum, kasteel Doorwerth, station Wolfheze, Airbornemuseum Hartenstein Oosterbeek.

Het blikje met inhoud is natuurlijk te koop bij De Seelse Bakker in Doorwerth

 

 

 

Openingstijden

maandag - vrijdag:

08:00 uur - 18:00 uur

zaterdag:

08:00 uur - 16:00 uur

Facebook

joyetech elektronik sigara Erotik Shop Marketi Silikon Mankenler